The Birth Father’s Consent in a Texas Newborn Adoption: What To Know

Posted On: October 26, 2026

The short answer: In a Texas newborn adoption, both parents generally need to consent, but the birth father’s consent isn’t always required. Under the Texas Family Code, it can be set aside if he’s unknown, can’t be found after a diligent search, never registered with the Texas Paternity Registry, abandoned the child, or had his parental rights terminated.

Few questions weigh on an expectant mother more heavily than the one about her baby’s father. Maybe the two of you have drifted apart. Maybe you have no idea where he is or just don’t know how he’ll react. Whatever your situation looks like, understanding how Texas law treats his consent can trade that uncertainty for a real sense of direction.

In this article, our Texas adoption lawyers discuss:

– Whether the birth father has to consent

– What the Texas Paternity Registry is

– When his consent isn’t required

– When consent happens compared to your signing

– What happens if a man comes forward later

Does the Birth Father Have to Consent to a Newborn Adoption in Texas?

Usually yes. Not always. In Texas, a newborn generally cannot be adopted until each living parent’s rights have been terminated, or a termination suit is joined with the suit for adoption (Tex. Fam. Code Section 162.001). The law also recognizes that a father isn’t always involved, willing, or even known, and it provides clear paths forward when that’s the case.

What Is the Texas Paternity Registry?

The Texas Paternity Registry is a deadline-driven system that decides whether an alleged father is entitled to notice of an adoption. A man who wants to be notified must register with the registry of paternity either before the child’s birth or no later than the 31st day after the child’s birth (Tex. Fam. Code Section 160.402). If he doesn’t register in time and isn’t otherwise involved, he can lose his right to object. That’s why an absent father often has fewer rights than people assume. You can read more about a putative father’s rights.

When Can a Father’s Consent Be Set Aside?

Several situations allow it. For a newborn, Texas law allows an alleged father’s rights to be terminated if the child is under one year of age when the petition is filed and he has not registered with the paternity registry (Tex. Fam. Code Section 161.002). His rights may also end if he’s served with notice and doesn’t respond in time or if a court terminates them on other grounds, such as abandonment.

When Does Consent Happen Compared to Your Signing?

Consent in a newborn adoption follows the birth, not before it. In Texas, a parent whose rights are to be relinquished may sign the affidavit after the child’s birth, but not before 48 hours after birth (Tex. Fam. Code § 161.103). That waiting period is there to protect you and give you time to make the decision. The father’s part runs alongside yours. He may sign his own consent, waive his interest, receive notice, or have his rights addressed by the court.

What If a Man Comes Forward Claiming to Be the Father?

The law gives him a chance to be heard, but only if he acts in time. He can protect his rights by registering with the paternity registry or by commencing a proceeding to adjudicate his paternity before the court terminates his parental rights (Tex. Fam. Code Section 160.402). Miss those windows, and his ability to stop the adoption is usually limited. This is where an experienced adoption attorney can walk you through each step and help you prepare for what’s next.

Frequently Asked Questions About Adoption and Fathers’ Rights in Texas

Can I place my baby for adoption if I don’t know who the father is?

Yes. Not knowing the father or where he is doesn’t stop you from making an adoption plan. Texas law has clear steps for these situations, and we’ll guide you through them.

Can the birth father stop the adoption?

Only in limited circumstances. A father who registers on time, responds to notice, and asserts his rights in court may have a say. One who stays absent or misses the registry deadline usually has far fewer options.

Does adoption cost me anything?

No. Adoption is completely free for you, and support may be available during your pregnancy. You can reach out anytime through our page for Texas birth moms.

We’re Here Whenever You’re Ready

You don’t have to sort out the father’s rights alone, and there’s no pressure to decide today. Attorney Clay Whittaker is licensed in Texas, and our team at Gulf Coast Adoptions (adoptive parents and birth mothers ourselves) understands what you’re facing. Contact us anytime at 850-999-7977. Our team, not an answering service, answers 24/7, and we’ll talk for hours for free, with no judgment and no obligation.

Light Logo

This copy appears in the a.toggle_overlay div.

"*" indicates required fields

Contact Gulf Coast Adoptions today.